Események

Előadás a legendás bakonyi betyárokról Gyulafirátóton

2017.09.16. Gyulafirátóti Művelődési Ház

A Gyulafirátóti Művelődési Házban került sor a FolkFiók előadására a betyárélet titkairól,a szűrök szimbolikájáról és a gémeskutak üzeneteiről. Az előadást egy népzenével egybekötött betyármese felolvasása színesítette.


Zirci betyárnapok 2017

2017.08.05. Zirc

A FolkFiók csapata részt vett a XIX. Bakonyi Betyárnapokon, melynek Zirc városa adott otthont 2017. augusztus 4-5 között. Csatlós Melinda játékos foglalkozást tartott a gyerekeknek, mely során a gyerekek megismerkedhettek a bakonyi betyárok kalandos életével, titkos és furfangos szokásaikkal, viseletükkel és néhány hozzájuk köthető érdekességgel. A helyszínen természetesen kaphatók voltak a betyármeséket tartalmazó könyvek, ill. a betyármesék feldolgozását segítő munkafüzetek is.


Sobritól Rózsa Sándorig

2017.03.17. Veszprém, Eötvös Károly Megyei Könyvtár

A Veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban került sor Csatlós Melinda A feledésbe merült bakonyi betyárvilág c. előadására! Az alábbiakban Kutasi Zsófia erről az eseményről írt beszámolóját olvashatjuk, mely a veol.hu-n jelent meg.


A feledésbe merült bakonyi betyárvilág

2017.03.17. Veszprém, Eötvös Károly Megyei Könyvtár

Szeretettel várjuk az érdeklődőket Csatlós Melinda A feledésbe merült bakonyi betyárvilág c. előadására!

Időpont: 2017. március 17. (péntek) 17:30
Helyszín: Eötvös Károly Megyei Könyvtár
Veszprém, Komakút tér 3, III. emelet.

A belépés díjtalan.
A helyszínen megvásárolhatók és dedikáltathatók a szerző kötetei is.


A nagy betyárkvíz

2017.03.15. Magyarország

A FolkFiók 2017 februárjában indította el a Nagy betyárkvíz nevű játékot, melyben mindenki tesztelhette, hogy mennyit tud az egykor legendás betyárok életéről. A játék végén egy kitöltőnk megnyerte az Egy tucat bakonyi betyármese című könyv egy példányát. A sorsolásról videófelvétel is készült, ami a youtubon és honlapunkon is megtekinthető (lásd lejjebb). Gratulálunk a nyertesnek!


Csatlós Melinda a Wikipédián

2017.01.25. Wikipédia

Egy kedves barátunk és támogatónk jóvoltából elkészült Csatlós Melinda oldala a Wikipédián. Csatlós Melinda a FolkFiók alapítója, betyármesék és néprajzi novellák szerzője. A Wikipédián sok érdekes információt olvashatunk a szerző életéről, műveiről és tevékenységéről. Az oldal itt érhető el: https://hu.wikipedia.org/wiki/Csatlós_Melinda


Sobri-rajzpályázat

2015.12.11. Győr

Az Egy tucat bakonyi betyármese című kötet sikerén felbuzdulva hírdettük meg a Sobri rajzpáláyzatot, határon innen és túl, melyre 3 és 18 év közti gyerekek, fiatalok alkotásait vártuk.


Interaktív betyárórák Győrben

2015.09.29. Győr

Szeptember 29-én és október 1-én az Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola 6. osztályosai vettek részt egy népzenével, néprajzzal és játékkal tarkított órán. A mesék és mondák témaköréhez kapcsolódóan vettek részt a tanulók: A legendás bakonyi betyárok és örökségük című interaktív foglalkozáson.


Betyármesék a színpadon

2015.02.26. Székesfehérvár

2015 februárjában, három évvel az Egy tucat bakonyi betyármesék megjelenését követően, a történetek életre keltek a székesfehérvári Vörösmarty Színház színpadán. Az ifjúsági bérletben helyet kapó előadás egy szindarabba tömörítette 12 történetet, melyet színészek, népzenszek, néptáncok keltettek életre a nézők nagy örömére.


Könyvbemutató Szentantalfán

2014.12.21. Szentantalfa, Faluház

2014. december 21-én Szentantalfán tartott könyvbemutatót Csatlós Melinda írónő, aki a Tizenkét betyármese és a Történetek a faluból című művéről mesélt.


Interaktív néprajzórák

2014.12.05. Balatoncsicsó, Óbudavár, Ajkarendek

2014 decemberében néprajzi hétvégéket tartottunk három Veszprém megyei településen. Az előadások alkalmával került sor Csatlós Melinda köteteinek bemutatására és nem utolsó sorban a kicsiket megszólítva az interaktív betyárórák sem maradhattak el. Zenével, érdekességekkel és természetesen játékkal.


Interaktív betyáróra Balatoncsicsón

2014.12.05. Balatoncsicsó, Községháza

Csatlós Melinda „Egy tucat bakonyi betyármese” című könyve 2012-ben jelent meg. Ezt ajánlotta a résztvevőknek bemutatásra, sok beszélgetéssel, saját népzenei kísérettel, illetve rövid filmbemutatókkal.


Országos Könyvtári Napok

2014.10.17. Balatonfüred

2014. október 13-20. között zajlottak az Országos Könyvtári Napok eseményei, melynek keretében vendégünk volt október 17-én Csatlós Melinda, aki megismertette az érdeklődőket a bakonyi betyárokkal.


Interaktív betyáróra Csopakon

2014.10.17. Csopak, Református Általános Iskola

Október 17-én meglepetés várta a csopaki általános iskola alsósait. Csatlós Melinda egy interaktív betyáróráján vehettek részt, ahol betekintést nyerhettek őseink múltjába és a régi bakonyi betyárok nem mindennapi életébe. A foglalkozáson előkerült a népi furulya is mely egykor a betyárok kedvelt hangszere is volt. A tanórát egy játékos feladat zárta, mely természetesen a hallott érdekességekhez kapcsolódott.


Zirci betyárnapok

2014.08.09. Zirc

A zirci betyárnapok a bakonyi betyárszokások és életmód hagyományörző rendezvénye, melyet 2014-ben már 14. Alkalommal rendeztek meg. Idén Csatlós Melinda dedikálta a bakonyi betyárokról szóló mesekonyvét, mely a gyermekirodalomban eddig szinte egyáltalán nem volt feldolgozott téma. A 2012-ben megjelent könyvén kívűl a 2013-ban megjelent, szintén néprajzi vonalat követőő elbeszéléskötete is megtalálható volt.


Könyvbemutató Farkasgyepűn

2013.10.04. Pápa, Esti Kornál Kávéház

Tavaly szeptemberben mutatta be első könyvét a fiatal, mosolygós lány, Csatlós Melinda, Egy tucat bakonyi betyármese címmel. Most megjelent könyvével utazni hívja az érdeklődőket, méghozzá a Dunántúltól egészen Moldováig szárnyalhat a múltban az olvasó.


Könyvbemutató Farkasgyepűn

2013.08.29. Farkasgyepű

2013 augusztus 29-én egy bakonyi településen, Farkasgyepűn került bemutatásra Csatlós Melinda két kötete. A bemutatóra a helyi könyvtár szervezésében került sor. A szép számú helyi lakosság örömmel fogadta az előadót, s a régi parasztvilág eseményei, körülményei, főképp az idősebbeknek nosztalgikus élményt nyújtott. A bakonyi betyárok témaköre pedig a legjobb helyen került elő, hiszen ezen falu és környéke, a hatalmas ősbükkös is kedvelt búvóhelyük volt.


Mesélő erdő

2013.05.17. Isaszeg

„2013. május 17-én 14 órakor író-olvasó találkozó lesz Csatlós Melindával az Egy tucat bakonyi betyármese című mesekönyv írónőjével. A beszélgetés helyszíne: Emlékező Angyal - Katonapallag. Belépő díj: 1 db sárgarépa. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.”

- Így szólt a felhívás, mely már önmagában is érdekesen hangzott, melyről 2013 júniusában a helyi lap számolt be.


Betyármesék, népzene, néptánc

2013.04.29. Budapest

Egy szép tavaszi napon a budapesti Hermann Ottó Általános Iskola diákjai Molnár Boglárka tanárnő szervezésében elevenítették meg a színpadon az Egy tucat bakonyi betyármese történeteit népzene és néptánc formájában. Az előadásban közreműködtek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzenészei és Csatlós Melinda szerző.


Könyvbemutató Pápán

2012.09.21. Pápa

A legendás bakonyi betyárok alakjai, Sobri Jóska, Milfajt Ferkó, Savanyú Jóska, Mógor Jancsi, Lakat Miska híres-neves cselekedetei, a régi parasztvilág betyárszeretete, a betyárbecsület és mindennapjaik legjellemzőbb eseményei, az idilli betyárvilág elevenedik meg az ifjú tehetség, Csatlós Melinda: Egy tucatnyi bakonyi betyármese című könyvében.


Könyvbemutató Németbányán

2012.07.21. Németbánya

Bakonyjákó. A huszonegy éves hölgyet eddig tehetséges zenészként ismertük. Testvéreivel együtt számtalan fellépésén tapsolhatott a közönség. Csatlós Melinda a Nyugat-Magyarországi Egyetem hallgatója, a geo-informatikai kar földmérője. És nemrég egy tucat bakonyi betyármesét írt. A legendás Sobri Jóska, Milfajt Ferkó, Patkó Bandi, Savanyú Jóska, Mógor Jancsi, Lakat Miska alakja elevenedik meg a lapokon, a könyv ízes nyelvezetét gyönyörűség olvasni. De hol találkozik, találkozik-e egyáltalán a földmérés és az irodalom? Erről faggattam otthonában Melindát.