Könyvek

Egy tucat bakonyi betyármese

Szerző: Csatlós Melinda

1800 Ft

A legendás bakonyi betyárok alakjai (Sobri Jóska, Milfajt Ferkó, Savanyú Jóska, Mógor Jancsi, Lakat Miska...) híres-neves cselekedetei, a régi parasztvilág betyárszeretete és mindennapjaik legjellemzőbb eseményei elevenednek fel ezekben a történetekben. A gyerekrajzokkal illusztrált mesék, és a könyv elsődleges célja, hogy a mai modern világban egy általános képet adjon a gyerekeknek a régi magyar paraszt és betyárvilágról és annak pozitívumait megvilágítva, értéket közvetítsen számukra. A modern mesékkel ellentétben, a betyártörténetekben nincsenek kitalált vagy természetfeletti szereplők, ezekben mindenki ízig-vérig valóságos, létező ember. (Két kézzel, két lábbal és egy fejjel..)

Olvasás közben itt-ott találkozhatunk régi vagy tájjelegű kifejezésekkel, vagy olyan szavakkal, amelyek jelentése mára már feledésbe merült, és nem alkotóelemei mindennapi szókészletünknek. Ezért a gyerekek számára mindenképpen új ismeretanyagot nyújt. A mesékből azt is megtudhatjuk, hogy vajon a betyárok ma is köztünk élnek-e...


Adatok

Szerző: Csatlós Melinda
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 51
ISBN: 978-963-08-4131-3
Méret: 15 x 21 cm (A5)
Lektrok: Dr. Molnár Zsolt
Molnárné Czeglédi Cecília
Borító: keménytáblás
Borítóterv: Nagy Balázs
Borítórajz: Hungler Réka


Munkafüzet

A mesekönyv nagyon sikeres volt az olvasók körében. Csatlós Melinda ezért készített egy munkafüzetet is, hogy a gyerekek ilyen formában is elmélyíthessék a mesékben megszerzett ismereteiket, és egyúttal fejleszthessék szövegértési képességeiket is.

A szerző gyakorló pedagógus. A munkafüzet feladatai a korszerű pedagógiai módszertan alapján készültek, de mindig összhangban vannak a valós élet tapasztalataival.


Több tucat feladat bakonyi betyármesékhez

A mesekönyvhöz kapcsolódó munkafüzet célja, hogy elmélyítse az olvasottakat, fejlessze a szövegértési készséget, valamint, hogy plusz néprajzi információkkal szolgáljon az érdeklődőknek.

Részletes ismertető


A mesekönyv és az ehhez kapcsolódó munkafüzet együtt is megvásárolható. Egyetlen kattintással mindkét kiadványt a kosárba helyezheti.


Mesekönyv és munkafüzet egyben
{{ specialProductsPrice() }}


A szerző ajánlója

„Ez a könyv többek közt azért született, mert úgy gondoltam, hogy a mai világban a gyerekek többnyire rossz meséken nőnek fel. Mesére szükségük van, méghozzá olyanra, melyből tanulnak, melybe nem az agresszivitás és a durvaság a fő motívum. A betyárvilág nemzeti múltunk szerves része, s mind idáig elvétve találkozhattunk csupán egy-egy betyármesével. Ezt az űrt próbáltam a könyvemmel betölteni, s a következő nemzedék számára egy kis ízelítőt adni a régi parasztvilág történeteiből. A néhol felbukkanó tájjelegű szavak és régies kifejezések pedig a szókincsgyarapítás céljából kerültek bele a történetekbe, mivel ez a témakör a legtöbbeknek eddig kimaradt az életéből.

Értékes és jó mesének tartom azokat az alkotásokat, amikben van tanulság és értéket képviselő motívum. Remélem ezzel a könyvvel még inkább meg tudom kedveltetni a gyerekekkel a meséket, s nem titkolt szándékom a nemzeti múltra és annak értékeire való figyelemfelhívás sem. Remélem ezzel a kötettel valóban a jó mesék táborát gyarapítom...”

Csatlós Melinda


Bódai-Sóos Judit írónő ajánlója

Csatlós Melinda könyve, amint azt a cím is mutatja, tizenkét betyártörténetet fog egy csokorba. S tényleg mesék ezek? A szerző a történeteken keresztül olyan hitelesen mutatja be a hajdani betyárvilágot, hogy akár valóban megtörtént események is lehetnek. Sobri Jóska, Milfajt Ferkó, Savanyú Jóska, Mógor Jancsi, Lakat Miska mindenesetre történelmünk létező figurái, számtalan legenda fűződik nevükhöz, s most e könyv ezt a palettát színesíti, gazdagítja, és még tovább élteti. Az utolsó történet pedig igazi csattanó, mely átvezet a hajdani betyárvilágból a mába, a betyárbecsület vezérfonalát használva. A könyv nyelvezete ízes, mégsem mondható régiesnek, vagy nehézkesnek. Ráadásul balladai hangulatot keltenek a sorokban megbúvó rímek, gördülékennyé, élvezetessé teszik az olvasást, anélkül, hogy verselést erőltetnének. A történetekhez illeszkedő gyermekrajzok tovább emelik a könyv értékét, és híven bizonyítják, hogy nem csak a betyárok tudtak egykor jó csapatmunkát végezni.

Szívből ajánlom ezeket a betyármeséket kicsiknek, nagyoknak egyaránt, akár a Bakonyban élnek, akár nem, mert mindenki mosolyogva tanulhat belőlük.Tartalom

Milfajt Ferkó betyársága7
A bakonyi betyárok tulipános cifraszűre11
Patkó Bandi imája14
A betyárok hangszere18
A betyárszűrös bíró21
A betyárkóró24
Savanyú Jóska és a tizenkét bakonyi betyár27
Hogyan keletkezett a Likas-kő barlang31
A betyároknak kedvező csárda34
Betyárbecsület37
A zsiványokból lett betyárok40
A betyárok mi is köztünk élnek44
További illusztrációk gyerekszemmel48
1800 Ft